Какво е псориазис?

Хронично възпалително кожно заболяване с прекомерна активност на кожата, което се проявява чрез образуване на типични центрове, покрити с по-големи количества сребристи люспи. Можем също така да кажем, че това е генетично обусловено заболяване, полигенно заболяване, като редица фактори допринасят за задействане на механизма на заболяването. Необходимо е да се спомене евентуално съвместно увреждане, т. Нар. Псориатичен артрит; той присъства при 30% от пациентите. Има много предизвикващи или провокиращи фактори на болестта – инфекции, стрес. Продължителността на заболяването може да бъде неблагоприятно повлияна от някои лекарства, алкохол, пушене или дори метаболитни фактори като чернодробно заболяване или диабет.

Откъде всъщност произлиза псориазиса?

Псориазисът е хронично възпалително кожно заболяване. Предава се генетично. В случай на това заболяване, кожата ускорява “зреенето” на клетките. Кожата се образува на слоеве и отнема 28 дни за зряла кожна клетка, за да стигне до повърхността. След това основният клетъчен слой  узрява и стига до повърхността на кожата, което е нормално. При псориазиса обаче клетката ще достигне повърхността много рано, често за 4 дни, т.е. 7 пъти по-бързо. Но тези клетки са незрели. Поради това кожата е люспеста, състояща се от пурпурни кожни възпалителни центрове. Най-честата поява на заболяването се наблюдава на възраст около двадесет години, а след това на възраст между четиридесет и петдесет години; при жени често по време на климактериум, когато хормоналните промени могат също да причинят кожни проблеми. Болестта не може да бъде излекувана, но нейните симптоми могат да бъдат успешно сведени до минимум.

За да се борите успешно с псориазиса, е добре да следвате няколко принципа: психическо спокойствие, достатъчно движение, укрепване на имунитета, поддържане на разнообразна и балансирана диета, добър сън и приемане на достатъчно течности. Грижите за кожата, които използва натуралната козметика с билкови екстракти също са важни. Козметиката с коноп, съдържаща цинк и торф също е подходяща. Опитайте се да успокоите кожата с крем Atopicann, натурален крем от коноп за специална грижа за кожата с проявление на екзематозна и псориатична кожа. Atopicann с високо съдържание на конопено масло, екстракт от конопено семе и няколко други ефективни съставки рафинират, изглаждат и подхранват кожата и поддържат нейната регенерация и носят успокояващо усещане.